Class 12 Informatics Practices Sample Paper

Sample Papers for Class 12

Please refer to the Class 12 Informatics Practices Sample Paper below. These CBSE Sample Papers for Class 12 Informatics Practices have been prepared based on the latest guidelines and examination patterns issued for the current academic year. We have provided Term 1 and Term 2 sample papers with solutions. You can click on the links below and access the free latest CBSE Sample Papers for Informatics Practices for Standard 12. All guess papers for Informatics Practices Class 12 have been prepared by expert teachers. You will be able to understand the type of questions which are expected to come in the examinations and get better marks.

CBSE Sample Papers for Class 12 Informatics Practices

Term 2 Sample Papers

Class 12 Informatics Practices Sample Paper Term 2 With Solutions Set A

Class 12 Informatics Practices Sample Paper Term 2 With Solutions Set A

Section –A

1. Choose the most appropriate wireless communication channel in each of the following situations :
(i) Communication in hilly area.
(ii) Very fast communication between two offices in two different countries.
Answer: (i) Radio wave
(ii) Satellite
OR
Define the term hub. Also explain the brief active hubs and passive hubs.
Answer: A hub is a hardware device used to connect serval computers together.
(i) Active hub electrically amplify the signal as it moves from one connected device to another. Active connectors are used like repeaters to extend the length of network.
(ii) Passive hubs allow the singal to pass from one computer to another without any change. 

2. (i) I :• am refer to small network communication. I am a computer
network organized around an individual person.
• I am involve with a mobile computer, a cell phone/ or a handheld computing devices such as a PDA.
Who am I?
(ii) Name any two network topology
Answer: (i)PAN
(ii) START, BUS

3. Predict the output of the following queries :
i. SELECT INSTR(RIGHT(‘[email protected]’, ‘2’);
ii. SELECT MID(‘KENDRIYA VIDYALAYA’,10,5);
Answer: i. SELECT INSTR(RIGHT(‘[email protected]’, ‘2’); 6
ii. SELECT MID(‘KENDRIYA VIDYALAYA’,10,5); VIDYA
OR
Write any two Date/Time Function in SQL with proper example ?
Answer: MONTH() – This function returns the month part from the date argument within a range of 1 to 12.
Example – SELECT MONTH(‘2022-03-15’)
OUTPUT – 3
MONTHNAME() – This function return the name of the month from a
date specified as an argument.
Example – SELECT MONTHNAME(‘2022-03-15’);
OUTPUT – MARCH

4. Ketan has set-up a network of computers. Now he wants to prevent unwanted networking connections according to some filtering/blocking rules. Suggest him the solution for it.
Answer: The suggested solution for him to given problem is firewall.

Question: Help Reshma in predicting the output of the following queries:
iii) select round(6.5675,2);
iv) select turncate(5.3456,2);
Answer: (i) 6.57
            (ii) 5.34

6. PRASHANSA is using a table Employee. It has following columns :
Code, Name, Salary, Dept_Code She wants to display maximum salary department wise. She wrote the following command :
SELECT Dept_Code, Max(Salary) FROM Employee; But she did not get desired result.
Rewrite the above query with necessary changes to help her get the desired
output.
Answer:  SELECT Dept_Code, Max(Salary)
FROM Employee
GROUP BY Dept_Code;

7. Ms. Anusha, a Production Manager in a Rebal Company has created the following table to store the records of Product:
Table: Product

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

She has written following queries:
iii) SELECT Manufacture, MAX(Price) , MIN(Price), COUNT(*) FROM PRODUCT GROUP BY Manufacture;
iv) SELECT Manufacture, MAX(Price) FROM PRODUCT;Predict the output.
Based on the table given above, help Ms.Anusha writing queriesfor the following task:
iii) To display the names and Price of Product indescending order of Price.
iv) To count the product manufacture wise from the table Product
Answer: (i)

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

(ii)

OR
Based on the table given above, help Ms.Anusha writing queriesfor the following task:
iii) To display the names and Price of Product in descending order of Price.
iv) To count the product manufacture wise from the table Product.
Answer: (i) SELECT ProductName, Price FROM Product ORDER BY Price DESC;
(ii) SELECT Manufacture, Count(*) FROM Product GROUP BY Manufacture;

SECTION – B

8.Predict the output of the following queries:
iv. SELECT CONCAT(LEFT(‘India’,5), RIGHT(‘is my country’,7);
v. SELECT INSTR(‘Informatics [email protected]′,’for’)+45;
vi. SELECT CONCAT(LEFT (‘Knowledge’4)+’ Your abilities’);
Answer: Output:
iv. India Country
v. 48
vi. Know your ablities
OR
Mr. Raman is working on a MySQL table named ‘Stock having
following structure:

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

He need to perform following task on the table:
i. To fetch First 4 characters from thePNAME column.
ii. To display the Total Stock (Qty* Price) with PName.
iii. To display details of product whose price is more than 1200 .
Suggest suitable SQL function for the same. Also write the query to achieve the desired task.
Answer:  i.To fetch First 4 characters from thePNAME column.
SELECT LEFT(PNAME,4) FROM PRODUCT;
ii. To display the Total Stock (Qty* Price) with PName.
SELECT Qty*Price ‘Total Stock’ From Product;
iii. To display details of product whose price is more than 1200.
SELECT * FROM PRODUCT Where PRICE>1200;

9. Aaradhana is working with functions of MySQL. Explain her following of Student Table:
(Roll,Name, DOB, Fees)
iv. To display the Name in UPPER CASE.
v. To display the Name in ascending order
vi. To Display youngest Student name from the Student Table
Answer: iv. To display the Name in UPPER CASE.
SELECT UPPER(Name) FROM Student;
v.To display the Name in ascending order
SELECT Name FROM Student ORDER BY Name;
vi. To Display youngest Student name from the Student Table.
SELECT Name, DOB FROM Student WHERE DOB =
SELECT MIN(DOB) FROM STUDENT;

10.What is the purpose of GROUP BY clause in MySQL ? How is it different from ORDER BY clause?
Answer: The Group By clause can be used to combine all those records that have identical value in a particular field or a group of fields.
Whereas, ORDER BY clause is used to display the records either in ascending or descending order ASC is used and for Descending order DESC is used. The default order is ascending.

Section – C

11.Consider the table GARMENT.
TABLE : GARMENT

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

Write MySQL queries for the following questions.
(e) To display GCODE and DESCRIPTION of each GARMENT in descending order of GCODE.
(f) To display the details of all GARMENT, which have READYDATE is between 08-DEC-07 and 16-JUN-08( inclusive of both the dates)
(g) To display the average PRICE of all the GARMENT, which are made up of fabric with FCODE as F03
(h) To display GCODE whose PRICE is more than 1000.
Answer: (i)To display GCODE and DESCRIPTION of each GARMENT in descending order of GCODE.
SELECT GCODE, DESCRIPTION FROM GARMENT ORDER BY GCODE DESC;
(j) To display the details of all GARMENT, which have READYDATE is between 08-DEC-07 and 16-JUN-08(inclusive of both the dates)
SELECT * FROM GARMENT WHERE READYDATE
BETWEEN ’08-DEC-07’ AND ’16-JUN-08’;
(k) To display the average PRICE of all the GARMENT, which are made up of fabric with FCODE as F03
SELECT FCODE,AVG(PRICE) FROM GARMENT
GROUP BY FCODE HAVING FCODE= ‘F03’;
(l) To display GCODE whose PRICE is more than 1000.
SELECT GCODE,PRICE FROM GARMENT WHERE
PRICE > 1000;

12. Rahul, a database Administrator has created the following tables
TABLE : INTERIORS

Class 12 Informatics Practices Sample Paper
Class 12 Informatics Practices Sample Paper

He has written following queries :
(e) SELECT * FROM INTERIORS WHERE TYPE = ‘Sofa’;
(f) SELECT ITEMNAME FROM INTERIORS WHERE PRICE>10000;
(g) SELECT TYPE,COUNT(*) FROM INTERIORS GROUP BY TYPE HAVING TYPE = ‘Baby cot’;
(h) SELECT ITEMNAME, PRICE FROM INTERIORS WHERE DISCOUT>20;
Help him to predict the output of the above given queries
OR
Answer: (i) SELECT * FROM INTERIORS WHERE TYPE = ‘Sofa’;

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

(j) SELECT ITEMNAME FROM INTERIORS WHERE
PRICE>10000;

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

(k) SELECT TYPE, COUNT(*) FROM INTERIORS GROUP BY TYPE HAVING TYPE = ‘Baby cot’;

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

(l) SELECT ITEMNAME, PRICE FROM
INTERIORS WHERE DISCOUT>20

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

OR
Identify the above both the Table Primary Key What are the cardinality and degree of the above Table.
Answer: INTERIORS – Primary Key  NO
CARDINALTY OF INTERIORS  13
DEGREE OF INERIORS TABLE06
(m)

13. Eduminds university of India is starting its first campus in small town Parampur of central India with its centre admission office in Delhi. The university has three major buildings comprising of Admin Building, Academic Building and Research Building in the 5 Km area campus. As a network expert, you need to suggest the network plan as per (i) to (iv) to the distances and other given parameters.

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

Expected wire distances between various locations:

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

Expected number of computers to be installed at various location in the university are as follows :

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

(iv) Suggest the Authorities, the cable layout amongst various buildings inside the university campus for connecting the building.
(v) Suggest the most suitable place(i.e. building) to house the server of this organization, with a suitable reason.
(vi) Suggest an efficient device from the following to be installed in each of the building to connect all the computers.’
(d) Gateway
(e) Modem
(f) Switch
Answer: (i) The suggested layout for connection is as follows :

Class 12 Informatics Practices Sample Paper

(ii) The Most suitable place (i.e. Building) to house the server of this university is Academic Building. Because there are maximum number of computers in this block and according to 80-20 rule 80% of traffic
in a network should be local.
(iii) (c) The efficient device to be installed in each of the building to connect all the computers is switch.